top of page
Sök
  • Skribentens bildLedarskap i balans

Shinrin Yoku


Shinrin Yoku är japanska och betyder ungefär "ta in skogen med alla sinnen". Själv upptäckte jag väldigt tidigt i livet skogens läkande kraft. Att för en stund få vistas i skog eller vid hav, kravlöst och med öppna sinnen, har alltid gjort underverk för min kropp och mitt sinne. Shinrin Yoku kallas på svenska för skogsbad eller skogsterapi. Ordet skogsbad var ett av de svenska nyorden 2017. I Japan har Shinrin Yoku använts sedan 1980-talet främst för att motverka skadlig stress och få människor att komma i kontakt med sig själva, sina behov och naturen. Våra urbana livsmiljöer överöser oss med stimuli varje dag vilket inte sällan orsakar stressrelaterad ohälsa. När vi översköljs av intryck tvingas vi stänga av för att orka med och vi begränsar därmed våra upplevelser som en ren överlevnadsstrategi.


Jag hade aldrig hört talas om "skogsbad" när jag började arrangera vandringar med fokus på medveten närvaro för några år sedan. Men att "skogsbada" är ju precis vad vi gör när vi vandrar, öppnar våra sinnen, reflekterar, mediterar och genomför enkla övningar för ökad medvetenhet och närvaro. När närvaron ökar får vi kontakt med områden i hjärnan som är associerade med känslor, njutning och kreativitet. Effekten av att vistas i naturen på ett öppet och medvetet sätt är, förutom en skön avslappnad känsla i kropp och sinne, att immunförsvaret stärks, blodtrycket sänks, vi får en bättre kognitiv förmåga och ökad kreativitet. Effekterna har belagts i flera vetenskapliga studier, framförallt i Japan men också i övriga världen och i Sverige.


Följ gärna med på en av våra vandringar under våren och sommaren. Lördag den 27 april är det dags för en skön mindful aprilvandring längs Mälarens stränder och i skogen i Görväls naturreservat. Jag ser fram emot en härlig vårdag i naturen, en dag fylld av närvaro, lugn och reflektion.


Åsa Ahlqvist


www.ledarskapibalans.se
103 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page